headerphoto

TÁMOGATÁSOK FELLÉPÉSEK KÉPEK

 

FEHÉR AKÁC MŰVELŐDÉSI EGYESÜLET TÓTHFALU

 

Az egyesület 1989-ben alakult meg a kézimunkázó asszonyok önszerveződéséből, Püspök Mária áldozatkész és kitartó szervező munkájának köszönhetően.

Az alapítók a következők voltak: Püspök Mária, Dukai Anna, Sándor Rozália, Losonc Borbála, Püspök Gizella, Zsoldos Lajos, Harmath János, Bagi Irén, Bella János, Bózsó Gizella, Szabó Ilona, Nagy Katalin, Dukai Erzsébet, Dávid Etelka, Bata Etelka, Kiss Éva, Püspök Margit, Terényi Verona, Terényi Ilona, Törteli Erzsébet, Báalint Erzsébet, Püspök Verona, Konc Lázár, Gordos Péter, Nagy Mélykúti Endre, Szögi János, Dér Katalin, Szögi Erzsébet, Harmath Mária, Bontovics Gizella, Pősa Verona, Püspök Irén, Püspök Ibolya, Zsoldos Verona, Püspök Zsuzsanna, Gordos Irén, Mag Mária, Harmath Ilona, Tóth Viktória, Kávai Gizella, Zsoldos Franciska, Kenyeres Anasztázia, Horváth Klára, Baranyi Csilla, Bata Klaudia, Püspök Csilla, Losonc Natália, Szakmány Szanella, Bicskei Karolina, Zsoldos Bettina, Mészáros Enikő, Bata Mónika és Gordos Erika. Megalakulásuk után a felsorolt hölgyek képezték az asszonykórust, míg a férfiakból ált össze a kísérő népi zenekar.

Az alapítók szervezetüknek a Fehér Akác Művelődési Egyesület nevet választották.

Püspök Mária az egyesület megalakulása óta fáradhatatlan szervezője és egyben elnöke is.

Az egyesület ajtaja folyamatosan mindenki előtt nyitva áll. Ennek köszönhetően szinte állandósult jelleggel 60 tag feletti a létszámuk, akik több szekció keretében működnek, úgy, mint az asszonykórus, a citerazenekar, a néptánc és legújabban a moderntánccsoportok Ennek eredményeként az egyesület tagjai között az elmúlt időszakban megfordult az alig 7 éves néptáncostól a 77 éves kórustagig szinte minden generáció képviselője.

Amint az fentebb említést nyert, az egyesület megalakulásának évében a kézimunkázó asszonyok egyben asszonykórussá is szerveződtek, és már ebben az évben felléptek a Községi szemlén, majd pedig 1991-ben már eljutottak a Durindóra és a Gyöngyösbokrétára is. Ezeken a rendezvényeken abban az évben úgy mutatták be őket, mint az év felfedezettjeit. Azóta is szinte minden évben megjelennek e rendezvényeken, és öregbítik hírnevüket, amely ma már szinte az egész Délvidéken ismerősen cseng. A szakemberek sok szépet mondtak már róluk. Ennek egyik ékes bizonyítéka, hogy a kitartó és kitűnő munkájuk elismeréseként 1996-ban elnyerték Vajdaság Autonóm Tartomány legrangosabb elismerését, - Vass Lajos díjat -, a hiteles hagyományőrzés területén kimagasló teljesítmény nyújtásért.

A népdalok betanításában és a szakmai felkészülésben szinte a kezdetektől óriási segítséget kaptak a kiváló szakembertől, Bodor Anikótól.

Az asszonykórus nem lehet meg citerazenekar nélkül, amit a kezdetekben helybeli citerások híján az oromhegyesi ME muzsikusai biztosítottak. Közülük ketten a mai napig is tagjai maradtak a fiatalokból helyben alakult citera együttesnek.

A fiatalokból verbuválódott együttes többször fellépett a Szólj síp, szólj elnevezésű vetélkedőn, míg legnagyobb sikerét a Szenttamáson megrendezett Aranycitera rendezvényen érte el, ahol a zsűri első díjjal jutalmazta előadásukat. Sajnos azután ez a csoport a középiskolai tanulmányaik megkezdésével felbomlott.

Az első ifjúsági néptánccsoport 1992-ben alakult meg és öt évig sikeresen működött, betanulva sok szép néptánc koreográfiát.

Tagjai a következők voltak: Borsos Brigitta, Baksa Zoltán, Baksa Izabella, Oroszi Viktor, Nagy Katalin, Cucić Dragana, Remete Melinda, Bata Zenóbia, Pósa Attila, Salbak Ildikó, Csikós Árpád, Zsoldos Ildikó, Pilisi Attila, Körmöci Andor, Törteli Rita, Püspök Zsolt, Pósa Karolina, Mészáros Arnold, Bartus Izabella, Bontovics Renáta és Kenyeres Anita.

Gyakran vendégszerepeltek, és szép számú fellépésük volt a környékünk településein, de eljutottak távolabbi vidékekre is. Sőt több magyarországi vendégszereplésen is részt vettek, és természetesen minden évben felléptek a Gyönygyösbokréta rendezvényén. Öt év sikeres munkája után a csoport felbomlott, mert a fiúk jó része bevonult katonának, míg a lányok többsége szép lassan férjhez ment. Egy év kényszerszünet után néhány lelkes régi taggal és új tagokkal bővülve azután újraszerveződött ez a szekció.

Ekkor a következők képezték a néptánccsoportot: Bata Mirella, Bata Marina, Püspök Marianna, Püspök Lívia, Sátai Judit, Püspök Éva, Dávid Sarolta, Bagi Elizabetta, Bagi Violetta, Dávid Dianna, Dukai Ágnes, Mészáros Tünde, Bata Szabolcs, Sarnyai Imre, Fejős Rudolf, Szabó Kornél, Szabó Csaba és Sándor Krisztián.

Ez az újabb generáció azután Terzin Róbert néptánc oktató, aki az első generáció tanítómestere is volt, szakszerű munkája mellett újra egy komoly színvonalú együttessé fejlődött, és elődeik sikereit folytatván szintén számtalan helyen fellépett és szép sikereket aratott. Így többek között a testvértelepülési rendezvények keretében felléptek a magyarországi Rábatótfaluban és Jászszentlászlón is, de úgyszintén folyamatos szereplői voltak a Gyöngyösbokréta rendezvényeknek. Sajnos az előzőekből ismert végzet ezt a generációt sem kerülte el, és ez a csoport is mintegy öt év sikeres munkája után felbomlott.

Püspök Mária kitartó és eredményes szervezőmunkájának köszönhetően egy újabb csoport alakult, mégpedig az előző csoportok szervezésének tapasztalatain tanulva, akik tizenéves korukban verbuválódtak, ezúttal szinte a legfiatalabb generációk tagjaiból, az óvodások és első osztályosok, valamint alsó tagozatos diákokból alakították meg a tánccsoportot.

A tagjai a következők: Apró Krisztina, Bata Szebasztián, Bálint Brigitta, Bálint István, Sarnyai Manuella, Pósa Ákos, Bontovics Enikő Körmöci Ervin, Szakmány Sztella, Bata Csongor, Hatala Tamás, Hatala Mátyás, Bálint Adrienn, Püspók Anita, Jaksi Lilla, Habi Roland, Habi Benjámin, Sóti Barbara, Bontovics Virág, Apró Ádám, Losonc Dominik, Bata Bálint, Fátyol Valentina, Fátyol Viktória, Harmath Renáta, Harmath Erika, Harmath Orosolya, Paksánszki Annabella, Paksánszki Szabolcs, Bálint Árpád, Bálint Anett és Zsoldos Nikoletta.

Tanítójuk és egyben koreográfusuk továbbra is Terzin Róbert.

Az egyesülettel kapcsolatban meg kell még említeni, hogy folyamatosan részt vesz oromhegyesen a Gazdag Ág elnevezésű hagyományőrző vetélkedőn. Ápolják a kapcsolatokat Magyarkanizsa Község szinte mindegyik művelődési egyesületével, de úgyszintén kapcsolatot tartanak fenn más községek egyesületeivel is.

A fentiek mellett a testvér-települési kapcsolatok keretében ápolják a kapcsolatot a testvértelepülések egyesületeivel is.

Az egyesület kísérőzenekarában többen is szerepeltek, így Ágoston Géza, Apró József, Mészáros Ignác, Zsoldos Rudolf, Vajda Károly, ...