headerphoto

LÉKÓ PÉTER

 

Az Olimpia sportegyesület egykori titkárának és mindenesének Lékó Jánosnak az unokája. Édesapja Lékó Károly, az egykor sok sikert megért kézilabdacsapat alapító tagja, valamint a legjobb és egyik leggólerősebb játékosa. Az apai nagyszülők még Tóthfaluban a mai korszerű óvodaépület helyén, a Május 1. utca 14 szám alatt állt családi házban élték le az életüket. Édesapja az iskolai tanulmányait befejezve Szabadkára költözött, így Péter már Szabadkán született 1979. szeptember 08-án.

A sakkozás alaplépéseit édesapjától tanulta meg, majd pedig a szegedi úttörőházban egy pedagógus figyelt fel játékképességeire, és azt követően tanította a sakkozás rejtelmeire. Később különböző szintű edzők csiszolták a tudását. A korcsoportos világbajnokságokon részt vett már 10 éves kora óta. Először a 10 évesek korcsoportjában, majd pedig a 12 évesek korcsoportjában is bronzérmet szerzett ezeken a világbajnokságokon. 1991-ben 12 évesen részt vett az Európa-bajnokságon, ahol holtversenyben az első helyet szerezte meg, és az elért eredményével egyben nemzetközi sakkmesteri címet szerzett. 1994-ben a Szegedi világbajnokságon a 16 évesek korcsoportjában megnyerte a világbajnoki címet. 1994-ben a Vijk an Zee-i sakktornán 14.5 éves korában szerezte meg a nemzetközi sakknagymesteri címet, és ezzel ő lett az addigi minden idők legfiatalabb sakknagymestere. Ezt követően számos nemzetközi sakktornán szerepelt, melyek nagy részén kiváló eredményeket ért el, és általában valamelyik dobogós helyezést szerezte meg.

2002-ben Dortmundban megnyerte a világbajnok-jelöltek versenyét, minek eredményeként jogot szerzett a világbajnok Vlagyimir Kramnyik kihívására. A világbajnoki páros-mérkőzésre 2004-ben került sor, és Petinek az utolsó partiban elszenvedett veresége miatt a mérkőzés döntetlennel fejeződött be. Sajnos döntetlen végeredmény esetén a szabályok értelmében a címvédő a kedvezményezett, és így Petinek ezen első próbálkozásakor nem sikerült elhódítania az egyéni sakkvilágbajnoki címet. Reméljük a jövőben lesz még rá lehetősége, és akkor már ki is használja az adódó lehetőséget.