headerphoto

TÓTH JÓZSEF

 


Földbirtokos, aki a templom felépítésével valamint a zselléreinek és napszámosainak kiosztott építkezési telkekkel Tóthfalu település alapítója.

1845. szeptember 25-én született Ó Kanizsán Tóth József és Tukacs Erzsébet házasságából.

1874. október 19-én Ó Kanizsán házasságot kötött a nemesi származású Wagner Máriával. Ezt követően Ó Kanizsán az Úri utca 13 szám alatti házban éltek. Ebből a házasságból egyetlen gyermekük született Tóth Józsika, aki 7 éves korában, torokgyíkban elhunyt.

1888-ban földbirtokán, amely szinte teljes egészében a mai Tóthfalu Helyi Közösség területén volt, (a Domonkos, a Mélykúti, a Tóth, a Mészáros a Bugyi és a Molnár valamint a Bicskei utak mellett) felépíttette nyári kúriáját (az épület eredeti állapotát megőrizve ma is áll, mint a plébánia régi épülete). Ezt követően az év nagy részét ezen a kúrián, amelyet egy hatalmas kert vett körül rengeteg fenyőfával és örökzöld bokrokkal, töltötte el, hogy minél közelebb legyen a birtokához.

1914. június 21-én hunyt el Ó Kanizsán a családi házban. Holttestét a tóthfalusi templom alatt található családi kriptába helyezték örök nyugalomra.

Úgyszintén ebbe a kriptába temették el, az 1915. augusztus 02-án elhunyt feleségének, földi maradványait is.